Alles wat je moet weten over suikerriet

Men wordt als maar bewuster van duurzaamheid en de noodzaak om in alle facetten van het leven milieuvriendelijke producten te gaan gebruiken. Een van de meest milieuvriendelijke materialen waaruit onze friendly disposables worden vervaardigd is suikerriet, ook wel bagasse genoemd. Suikerriet wordt tegenwoordig veel gebruikt voor diverse verpakkingen en disposables. Onder meer voor menuboxenborden en frietbakjes. 

Bagasse is het afval van suikerrietplanten dat overblijft nadat de suiker uit de planten is onttrokken.  In plaats van de suikerrietstengels weg te gooien of te verbranden, wordt van de pulp een papierachtige substantie gemaakt. Bagasse kan in verschillende vormen en producten worden gegoten die perfect geschikt zijn voor de verpakking van voedingsmiddelen.  

Bekijk gehele assortiment

 

Gemakkelijk beschikbaar & hernieuwbaar 

Suikerriet wordt in meerdere landen verbouwd en groeit ontzettend snel. Vaak kan er elk half jaar geoogst worden. De bagasse is zogezegd bioafval van de suikerrietplantages die voor andere doeleinden zijn aangelegd. 

 

Energie efficiënt 

Bagasse-afval wordt vaak verbrand in de velden en veroorzaakt vervuiling wanneer het niet wordt gebruikt. Een ander groot voordeel voor het milieu is dat de productie van suikerriet disposables een stuk energie-efficiënter is dan het produceren van plastic producten. Door bagasseproducten te gebruiken, help je vervuiling en energieverbruik te verminderen.  

 

Biologisch afbreekbaar en composteerbaar 

Producten van suikerriet zijn plantaardig en kunnen onder de juiste omstandigheden in 90 dagen biologisch afgebroken worden. Plastic daarentegen heeft maar liefst 400 jaar nodig om af te breken! De afbraaksnelheid van bagasse hangt af van de composterings-omstandigheden; de temperatuur, omloopsnelheid, vochtigheid, etc. Versnipperen van bagasse voordat het gecomposteerd wordt, versnelt het proces aanzienlijk.

 

Producten van Suikerriet 

Menuboxenbordencateringschalen en deksels van bagasse zijn een veiliger en milieuvriendelijker alternatief voor de foodservice-industrie. Niet slecht voor een ‘afvalproduct’! 

 

suikerriet (3)

 

Back to Blog

Gerelateerde artikelen

Doe ook mee met de week zonder vlees

Bij TakeAware winden we er geen doekjes om: wij willen we duurzaamheid. Dat omvat niet alleen het...

SUP-wetgeving en de gevolgen voor de horeca

Zoals je wellicht al hebt vernomen gaan we dit jaar met z’n allen het plastic probleem aanpakken....

Waar moet je op letten bij takeaway verpakkingen?

Bij takeaway en thuisbezorgd is het eerste wat je klanten zien je verpakking. Het is dé...