SUP-wetgeving en de gevolgen voor de horeca

Zoals je wellicht al hebt vernomen gaan we dit jaar met z’n allen het plastic probleem aanpakken. Vanaf 3 juli is de nieuwe wetgeving van kracht om de plastic vervuiling en plastic soep tegen te gaan. In deze blog vertellen wij wat de gevolgen zijn van de Single Use Plastic wetgeving (SUP) voor jou als horecaondernemer en wat goede alternatieven zijn. Bekijk ook onze infographic over de SUP-wetgeving

De SUP-wetgeving regels

Om ervoor te zorgen dat er niet of nauwelijks meer plastic producten in zee terecht komen en op stranden aanspoelen zijn er diverse regels opgesteld m.b.t. de SUP-richtlijn. De richtlijn heeft betrekking op producten van plastic. Alle typen plastic, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen op olie gebaseerde (zoals PE) en plantaardige kunststoffen (zoals PLA). Aangezien de regels van deze nieuwe wetgeving nogal onduidelijk zijn, hebben wij in dit artikel de regels en gevolgen voor de horeca overzichtelijk gemaakt.  

De maatregelen m.b.t. de SUP-wetgeving kunnen als volgt worden samengevat, vanaf 3 juli wordt: 

  • de verkoop van diverse wegwerpproducten, waaronder plastic borden, bestek, roerstaafjes en rietjes verboden  
  • estatiegeld geïntroduceerd voor alle flessen tot 3 liter 
  • het verplicht om op alle drinkbekers en hygiëne producten aan te geven bij welk afval het hoort, welke kunststoffen in het product zitten en de gevolgen daarvan op het milieu 

Vanaf januari 2023 komen daar nog verschillende maatregelen bij met betrekking tot producentenverantwoordelijkheid, productvereisten en consumptiereductie. Deze zullen we tegen die tijd ook delen. 

De alternatieven

Vooral horecabedrijven dienen over te stappen op alternatieven. De gevolgen van de SUP-wetgeving zullen daar dan ook het meest merkbaar zijn. Zoals hierboven genoemd, komt er o.a. een verbod op plastic borden, bestek, roerstaafjes en rietjes.  

Gelukkig zijn er genoeg duurzame alternatieven voor plastic. Zo worden er veel milieuvriendelijke producten van suikerriet (bagasse) gemaakt, omdat het biologisch afbreekbaar is. Daarnaast zijn producten van papier en karton ook een milieuvriendelijk alternatief voor plastic omdat deze veelal gerecycled kunnen worden. 

Suikerriet borden

bestek (1)

roerstaafjes

rietjes

 

Nog niet duidelijk?

Is het je na het lezen van ons artikel nog niet duidelijk of heb je er nog vragen over? Schroom niet en bel ons direct. Wij staan voor je klaar en zorgen ervoor dat jij goed voorbereid bent op de SUP-wetgeving.  

Disposables bestellen? Ga voor duurzame varianten

Ben je om en wil je graag (duurzame) borden, bekers en roerstaafjes bestellen? Bekijk hier ons assortiment. Wanneer je vandaag voor 16.00 uur besteld, heb je het morgen al binnen. Neem contact met ons op bij vragen of hulp bij het bestellen. Wij staan voor je klaar! 

 

 

SUP-wetgeving Infographic

 

Back to Blog

Gerelateerde artikelen

Doe ook mee met de week zonder vlees

Bij TakeAware winden we er geen doekjes om: wij willen we duurzaamheid. Dat omvat niet alleen het...

De beste alternatieven voor plastic disposables

Het is je misschien niet ontgaan dat er op 3 juli een nieuwe wet is ingegaan. Het gaat hier om de ...

Verbod op plastic wegwerpbestek: Ga voor bamboe of suikerriet

Inmiddels is vrijwel iedereen op de hoogte van de nieuwe SUP-wetgeving, die op 3 juli is ingegaan....